Email: dora.prangadzhiyska@gmail.com | Тел: 0895 492955

Неорайхиански психотерапевтични групи

От 28 октомври 2017 г. сформираме нова психотерапевтична група. Срещите ще се провеждат веднъж месечно в събота или неделя от 10.00 до 19.00 като темите са структурирани в определена последователност, целяща осъзнаване на начина, по който се движим в света и към другите, преработване на травмите, довели до блокиране на определени движения, както и в промяна в поведенческите модели. Всяка група е надграждаща предишната и база за следващата.

Групата ще бъде водена от мен и Ива Иванова. За записване: 0895 492955

 

Теми и дати на провеждане

КОЙ СЪМ АЗ? 28 Октомври

ПРЕДРАЗСЪДЪЦИТЕ НИ – 18 Ноември

САМООЦЕНКАТА – 16 Декември

ДОВЕРИЕТО –  20 Януари

ЛЕКУВАНЕ НА ВЪТРЕШНОТО ДЕТЕ – 25 Февруари 2018 

ЗДРАВАТА АГРЕСИЯ – 17 Март 2018

ПОДЧИНЕНИЕ – Май

СЪБЛАЗНЯВАНЕ – Юни

 

 

КОЙ СЪМ АЗ – 28 Октомври 2017г.

images (2)Отговорът на този въпрос човек търси през целия си живот. Дали съм повече Аз, когато идвам на тази земя или съм повече Аз, когато си отивам? Какво се случва с моя Аз по време на този светъл промеждутък между  двете неизвестности преди раждането и след смъртта? Аз ли съм или се губя някъде, подвластен на травмите в живота си или очакванията на другите за мен.  Отговорите на тези въпроси ще търсим в първата за тази година психотерапевтична група, водена от мен и Ива Иванова.

За повече информация ВИЖ ТУК!

 

ПРЕДРАЗСЪДЪЦИТЕ НИ – 18 Ноември 2017г.

15107266_1318484624849784_8938853510262229519_n
Във всяко свое действие човек е воден от желание за удоволствие и избягване на неудоволствието. Всички наши потребности се зараждат в тялото ни и в нас е заложен стремежът и необходимостта от задоволяването им. Често пътят към това удоволствие е спрян от вярвания и предразсъдъци, понякога изкривени норми, които ни отдалечават от естественото и организмичното. А отдалечаването от него ни разболява.

Родителите, особеностите на културата ни, религиозните догми, обществените рамки формират в нас хора, които са все по-малко природни и все по-социалножелани. Тази тенденция ощетява нас самите, лишава ни от задоволяване на естествените ни потребности и нарушава баланса и хармонията в психичното, а оттам и във физичното.

Кои са предразсъдъците, които ме спират по пътя към удоволствието, които поставят рамки и често ме лишават от най-човешките преживявания. Метаудоволствието като заместител на същинското удоволствие. Кои са лимитите ми и кое ме спира да ги прескоча.

 

 

САМООЦЕНКАТА 16 Декември 2017г.

Самооценката е вътрешното ни усещане за това, което сме, нашата лична преценка за собствената ни значимост и позиция в общуването ни с другите и света. Ниската самооценка пречи на отношението към самия себе си, на пълноценното общуване с хората около нас, на инициативността и приспособяването към групи за принадлежност, както и в търсенето на хоризонти, намиращи се отвъд обичайното ни съществуване. Тя е нещото, което може да ни накара да летим и същевременно нещото, което да ни застопори към познатото, рутинното, сигурното.

За повече информация ВИЖ ТУК

 

 

 

ДОВЕРИЕТО 20 ЯНУАРИ 2018

Ела! Затвори очите си и ми подай ръката си. Не, не ги отваряй! Довери ми се. Аз съм тук до теб с цялата си добронамереност и ще те водя. Хвани ръката ми и остани малко в усещането за  физичност – довери се на себе си и на мен и си позволи да бъдеш воден. Ще тръгнем по един дълъг и лъкатушещ път, път по който има паднали дървета, клони, камъни, дълбоки локви, бурени и неизвестности. Но аз съм тук и ще внимавам да не се нараниш. А ако се нараниш ще съм до теб, когато се изправяш. Обещавам ти да те водя и предпазвам. Обещавам да ти дам цялото си внимание и грижа, цялата топлота, за да бъдеш сигурен и спокоен. А ти… ти само ми се довери…

За повече информация ВИЖ ТУК

 

 

РАБОТА С ВЪТРЕШНОТО НИ ДЕТЕ – 25 Февруари 2018 г.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Колко често давате пространство на детето във вас? Може би отговорът ви е „Рядко”, но истината е, че голяма част от поведението и реакциите ни като възрастни са следствие от всичко, което сме преживели като деца. Характерът на човек се формира до седмата му годинка и е резултат от взаимоотношенията в семейството, отношението на родителите към него, детските преживявания, травмите, възпитанието, което сме получили и ние функционираме през този характер в живота си като възрастни. Определени ситуации и събития, наглед безобидни за възрастния, могат да бъдат травмиращи за детето и се запечатват дълбоко в неговата телесна и емоционална памет или на съзнателно ниво. Тези преживявания от детството имат огромна мощ и макар че отдавна са се случили, те остават като вдълбан знак. Така без да осъзнаваме позволяваме да имат контрол над живота ни, функционираме по начин, по който да избягваме спомена за травмиращото събитие. Понякога като деца преживяваме изоставяне, отхвърляне, предателство, унижение и когато в живота попаднем в сходни ситуации реагираме като деца – отхвърляме, обиждаме се, цупим се, гневим се като деца и смятаме, че светът не ни разбира. Аспектът на детето е изключително важна част от нас, но то понякога е наранено. В тази работилница ще лекуваме вътрешното ни дете. А всяко дете има нужда да бъде обичано.

 

 

ЛЮБОВТА 

Какво е любовта? Това е чувството, в което всеки човек влага свое уникално съдържание и лична интерпретация. Любовта е вълшебството, което е вдъхновявало безброй поети, композитори, художници, двигателят на идеи и открития, енергията, която ни кара да се чувстваме живи, дишащи, вибриращи. Няма дефиниция за любовта, нейни синоними могат да бъдат безброй думи и състояния и най-вероятно всички ще са верни. Затова днес ще пиша какво е любовта за мен. Моята интерпретация, моята философия и се надявам с този текст да те накарам да потърсиш своята.

За повече информация ВИЖ ТУК

 

 

ЗДРАВАТА АГРЕСИЯ 17 Март 2018

Напоследък темата за агресията е сериозен фокус в живота на нас – цивилизованите, интелигентни и образовани хора на 21 век. Убийства, пребити почти до смърт младежи, само защото са отнели предимството на пътя, деца, жестоко наранявани от съучениците си в училищния двор пред погледа на всички… Агресията е във филми, новини, в интернет сме заляти от хейтъри, които превръщат дори и добронамерените инициативи в пошло и вредно събитие. Окачествяват познати и непознати лица с цинични и вулгални етикети.

За повече информация ВИЖ ТУК

 

 

МИСИЯТА ЖЕНА

 
Всяка година с наближаването на осми март в главата ми започва да се изплува образ на малко момиченце с бели панделки или диадема на главата и щърбовата усмивка с разстояние от паднали зъбчета, което рецитира „Благодаря ти мамо за твоя топъл скут”. И всеки път се изпълвам с умиление към сладките момиченца и момченца, които с леко притеснение да не объркат думичките и с огромно вълнение рецитират едно от най-популярните стихотворения за мама.

За повече информация ВИЖ ТУК

Top